Het is dan eindelijk zover: je mag binnenkort gaan afrijden. Dit is voor vele mensen erg spannend. Toch kan bijna niemand wachten om zijn/haar rijbewijs te halen. Een rijbewijs komt altijd goed van pas. En het is nu ook mogelijk om vanaf 16,5 jaar te beginnen met rijlessen. In dit artikel geven we je een aantal handige tips die jou helpen om met succes je rijbewijs te halen.

Theorie-examen

Het theorie-examen blijft toch een obstakel voor sommige mensen om daadwerkelijk te gaan afrijden. Toch wordt er aangeraden om zo spoedig mogelijk het theorie-examen te halen. Met het theorie-examen op zak ben je op de hoogte van alle verkeersregels en deze gaan jou natuurlijk helpen tijdens de rijlessen. Je hebt dan een goede basis voor je rijlessen en komt tevens niet voor grote verrassingen te staan. Dit kan er ook voor zorgen dat je minder rijlessen nodig hebt om praktijkexamen te doen.

Om je theorie-examen te halen is het verstandig om een theorieboek te hebben met alle informatie die je nodig hebt voor het theorie-examen. Daarnaast is het ook belangrijk om oefenopgaven te maken. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk online oefenen. Zo weet je ongeveer wat voor vraagstellingen er komen en ben je beter voorbereid op het theorie-examen.

Autorijlessen

Als je begint met het nemen van rijlessen is het belangrijk om fit te zijn tijdens de rijlessen. Dit is van groot belang, omdat je zo goed informatie tot je op kan nemen. Sommige leerlingen onderschatten dit. Wees voldoende uitgerust en start vol energie aan je rijlessen. Hoeveel rijlessen iemand nodig heeft hangt af van elke bestuurder. Elke bestuurder leert op zijn eigen tempo. Bij de een gaat het sneller dan de ander. Het gemiddelde volgens het CBR ligt ongeveer op 35 rijlessen van een uur. Samen met je rijinstructeur zal er worden gekeken naar een aantal rijlessen wat voor jou het beste zal zijn of je werk met een pakket, waarbij je misschien een onbeperkt aantal rijlessen hebt.

Praktijkexamen

Het is belangrijk om vroegtijdig je praktijkexamen in te plannen. Zo kun je een geschikte datum vooraf al vaststellen. Door dit op tijd te doen voorkom je teleurstellingen over het feit dat er de komende tijd mogelijk geen plek voor je is. En dit terwijl je voor de zomer misschien je rijbewijs wilt gaan halen. Plan een datum en werk naar die datum. Het is voor veel mensen ook fijner en overzichtelijker, omdat je zo weet voor wanneer je moet kunnen rijden.

Snelcursus

Sommige mensen willen met spoed hun rijbewijs halen, dat kan! Hiervoor volg je dan een snelcursus. Je gaat dan intensief rijlessen nemen, van meerdere uren per dag/week. Het praktijkexamen wordt ook meteen ingepland. Voor aanvang van een snelcursus weet je al op welke datum je praktijkexamen plaatsvindt. Hiervoor moet je wel je theorie-examen hebben behaald. 

In verband met langere wachttijden bij het CBR is het goed om dit op tijd aan te vragen. 

Meer tips over snel je rijbewijs halen