Wanneer je begint met rijlessen moet je al gelijk een keuze maken; ga je voor rijlessen in een automaat of handgeschakelde auto? De keuze is belangrijk voor het halen van je rijbewijs en je toekomstige auto. Autorijles in een automaat is een optie die steeds populairder wordt, vooral onder mensen die schakelen willen vermijden of moeite hebben met het leren. Rijles in een automaat auto kan hiervoor uitkomst bieden. Toch zijn er enkele voor- en nadelen waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel lees je hier meer over. 

Autorijles in een automaat 

Auto rijden in een automaat is eenvoudiger dan rijden in een schakelauto. Dit komt doordat er veel minder handelingen nodig zijn tijdens het autorijden. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het schakelen, want dat gaat automatisch. Hierdoor heb je meer tijd om verkeerssituaties in te schatten. 

Wil je rijlessen in een automaat auto? Dat kan bij Autorijschool Rijtechnologie. Wij geven ook automaat rijles. Niet iedere rijschool biedt deze mogelijkheid aan klanten. Wij als autorijschool streven ernaar dat iedereen een kans krijgt om zijn/haar rijbewijs te halen. Mocht je problemen hebben met het leren schakelen, dan is dit de beste oplossing. Er wordt in principe op dezelfde manier lesgegeven, alleen hoef je tijdens het autorijden niet zelf te schakelen. Mocht je twijfelen tussen schakel/automaat rijles, neem dan gerust contact met ons op en wij geven je dan graag advies. Mocht je later pas achter komen dat schakelen toch niet jouw ding is, dan is het altijd mogelijk om over te stappen naar rijles in een automaat. Ook als je een rijlespakket hebt genomen is dit mogelijk. 

Autorijles in een schakel auto

De meeste leerlingen kiezen toch voor autorijles in een schakelauto. Natuurlijk brengt het leren rijden in een handgeschakelde auto uitdagingen met zich mee, maar toch vinden veel leerlingen het de moeite waard. Dit komt ook doordat ze geen aantekening willen op hun rijbewijs, want als je een automaat rijbewijs hebt gehaald krijg je een aantekening op je rijbewijs. Dit zorgt ervoor dat je alleen in automaat auto’s kunt rijden. Tegenwoordig heb je steeds meer automaat auto’s, maar toch komt dit niet altijd goed uit. Denk hierbij aan spoedgevallen waarbij je niet in een auto van iemand anders kunt rijden omdat het een handgeschakelde auto is. Om jezelf hier niet in te beperken, kun je kiezen voor een schakelrijbewijs. Want andersom mag je wel in een automaat rijden. 

Verschil schakel- en automaat

Over het algemeen zijn de lessen hetzelfde. Je leert hoe je veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Je leert een auto te controleren zorgt voor een goede rijvaardigheid. Het grote verschil zit eigenlijk alleen in het schakelen. Bij een automaat auto gaat het automatisch, waardoor je je volledig kunt focussen op de weg en verkeersregels. Toch is het nagenoeg aantal lessen in een schakelauto het doel ook om automatisme te creëren. Dit zodat je veilig aan het verkeer kunt deelnemen. 

Voor- en nadelen van een automaat rijbewijs
Voordelen
Nadelen
Voor wie is het beter om in een automaat te leren rijden?

Voor leerlingen waarbij de motoriek het niet toestaat om ook het schakelen erbij te leren, kunnen leren rijden in een automaat. Een andere reden zou kunnen zijn dat je een automaat auto prettiger vindt rijden en het meer ontspanning biedt. Ook voor leerlingen met rijangst of faalangst is dit een goede oplossing. Je hebt meer tijd om de verkeerssituaties in je op te nemen en dat geeft rust en vertrouwen in het autorijden. 

Van automaat rijbewijs naar schakel rijbewijs

Mocht je na het behalen van je automaat rijbewijs toch besluiten om een schakel rijbewijs te halen, dan is dat mogelijk. Je hoeft dan alleen het rijexamen opnieuw te doen. Opnieuw rijlessen nemen is niet verplicht. Dit geldt ook voor het theorie-examen, omdat je deze al behaald hebt. Als advies wordt er wel gegeven om de nodige kennis op te frissen, zodat je weer helemaal op de hoogte bent van alles.

Rijbewijs B met code 78

Rijbewijs B met code 78 betekent: Alleen geldig voor voertuigen met automatische schakeling. Mocht je jouw rijbewijs halen komt deze code op het rijbewijs te staan.

Kies jij voor rijles in een schakel of automaat auto?

Ben je op zoek naar een autorijschool in Hengelo en omstreken? Bij Autorijschool Rijtechnologie kun je met succes je rijbewijs halen. En dat voor een voordelige prijs! 

Wij bieden de mogelijkheid om te kiezen tussen een schakel of automaat auto om rijles in te nemen. Wil je graag meer informatie ontvangen of wil je gelijk starten? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via 0619992305, info@rijtechnologie.nl of door het contactformulier in te vullen.