Het theorie-examen, het blijft voor velen een lastig onderdeel om in één keer te halen. Toch is het nodig om te mogen afrijden, omdat je eerst je theorie-examen moet halen om praktijkexamen te mogen doen. In dit artikel lees je meer over het theorie-examen en geven wij je tips die jou helpen om in één keer te slagen.

Theorie-examen 

Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen. In totaal krijg je 65 vragen. Het theorie-examen bestaat uit 40 vragen over kennis en inzicht en 25 vragen over gevaarherkenning. 

 1. Gevaarherkenning: Het herkennen van gevaar en handelen in bepaalde situaties.
 2. Kennis: Het herkennen van feiten en regels.
 3. Inzicht: Het kunnen toepassen van regels en het nemen van de juiste beslissingen in het verkeer.


Tips voor gevaarherkenning

(A) Remmen

Kies altijd voor remmen in de volgende situaties:

 • Scherpe bochten
 • Tegenliggers op smalle wegen
 • Gevaarlijke kruispunten op de weg
 • Bij het ontstaan van een file
 • Drukke woon/winkel gebieden
 • Grote snelheidsverschil

(B) Gas loslaten

Kies voor  gas loslaten in de volgende situaties:

 • De situatie niet echt te vertrouwen is
 • Als er geen direct gevaar is
 • Bij het aanpassen van je snelheid

(C) Niets doen

Kies voor niets doen in de volgende situaties:

 • De situatie onder controle is
 • Als er geen direct gevaar is 
 • Bij voldoende ruimte tussen jou en tegenliggers
 • Kleine snelheidsverschil 

Tips voor kennis & inzicht

Alvorens je begint met leren is het goed om het theorie-examen alvast in te plannen. Dit vanwege de lange wachtrijen bij het CBR, maar ook omdat je zo een datum hebt waar je naartoe kunt werken. Je kunt de verschillende onderdelen van de theorie verdelen over de tijd tot je examen. 

Op tijd beginnen

Het theorie-examen bevat veel stof die je moet kennen. Het is daarom verstandig om op tijd te beginnen met leren. Zolang je de theorie niet snapt, kun je niet slagen voor het examen. Start altijd eerst met een theorieboek. Neem alle theorie uit het boek door en maak alvast wat oefenvragen. Pas als je alle theorie kent, kun je beginnen met het maken van oefenexamens. 

Tip: zorg ervoor dat je theorieboek niet verouderd is, omdat verkeersregels elke jaar veranderen. Zo weet je zeker dat je de goede lesstof leert voor het examen. 

Noteer belangrijke dingen

Tijdens het leren van de theorie is het advies om belangrijke dingen uit het theorieboek te noteren. Kom je iets tegen wat belangrijk is, schrijf het voor jezelf op. Zo onthoud je het beter. Maak hierbij ook een samenvatting van de belangrijkste onderwerpen. 

Oefenen met de stof

Als je de theorie goed hebt doorgenomen, kun je beginnen met oefenen. Door oefenvragen te maken weet je wat voor soort vragen je kunt verwachten. Maak oefentoetsen, schrijf je fouten op en vooral; leer van deze fouten. Zo maak je ze gegarandeerd de volgende keer niet meer. Hoe vaker je theorie-examens oefent, hoe beter het voor je is. Tegenwoordig kun je online veel oefenvragen vinden over het theorie-examen. Maak hier dan ook slim gebruik van. Hieronder een linkje naar een oefenexamen

Auto theorie examen oefenen

Oefenen in de praktijk

De kennis die je opdoet tijdens het leren, kun je ook gelijk toepassen in de praktijk. Kom je bepaalde verkeersborden tegen? Vraag jezelf af wat het betekent. Zo blijf je immers leren. Ben je al bezig met het nemen van rijlessen? Probeer dan tijdens je rijles ook te leren. Analyseer bepaalde verkeerssituaties en vraag indien nodig je rijinstructeur om uitleg.

Tip: Gevaarherkenning kun je het beste tijdens de rijlessen leren. Behandel samen met je rijopleider verschillende verkeerssituaties. 

Categorieën: Blog