Gas los, koppeling indrukken, schakelen.. Voor de een gaat het makkelijk, maar voor de ander niet. De afgelopen jaren kozen steeds meer mensen voor een automaat rijbewijs. Wij als rijschool merken ook dat er toenemende vraag is naar automaat rijlessen. Hoe komt deze stijging? En wat zijn de voor- en nadelen van een automaat rijbewijs? In dit artikel lees je hier meer over.

Cijfers CBR 

Uit de gepubliceerde cijfers van het CBR is gebleken dat er een stijgende lijn is over afgelopen jaren. In 2016 deden ruim 2.000 mensen examen voor een automaat rijbewijs. Inmiddels ligt dat aantal al op meer dan 6.000 examens. Wat opvalt uit de cijfers, is dat de leeftijd ook aan het dalen is. Voorheen lag de leeftijdsgroep wat hoger, maar nu zitten er ook begin 20-jarigen tussen. 

Automaat-rijexamens

Het grote voordeel van rijden in een automaat is dat je meer aandacht kunt verlenen aan het verkeer, doordat je dus niet hoeft te schakelen. Hierdoor kom je goedkoper uit, omdat je toch wel een aantal lessen nodig hebt om het schakelen onder de knie te krijgen. Dit maakt het voor sommigen interessant. Echter heeft het ook een nadeel. Wie praktijkexamen doet in een automaat krijgt code 78 als aantekening op het rijbewijs. Dit wijst erop dat je alleen in een automaat auto mag rijden. Andersom is dit niet het geval. Bij een praktijkexamen voor schakelauto, krijg je geen aantekening en kun je dus in zowel een schakel- als automaat auto rijden. Alhoewel er steeds meer automatische (en ook elektrische)  auto’s op de markt komen, is dit toch een keuze die je moet gaan maken. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van een automatische auto.

Voor- en nadelen 
Voordelen
  • Minder handelingen tijdens het rijden
  • Gemak en comfort
  • Ideaal voor in de files
  • Linkerbeen kan ontspannen
Nadelen
  • Aantekening (code 78) op je rijbewijs
  • Je mag niet in een schakelauto rijden

Wil je graag persoonlijk advies over rijlessen in een schakel of automaat? Neem dan gerust contact met ons op.