Een tussentijdse toets is een soort van proefexamen ter voorbereiding op het halen van jouw rijbewijs. De tussentijdse toets duurt even lang als een rijexamen en het gaat precies hetzelfde qua oefeningen. Dit zodat je alvast kunt wennen aan de echte examensituatie. Na afloop van de toets ontvang je feedback en tips van de examinator. Deze kun je meenemen naar het rijexamen. Je moet ook bijzondere verrichtingen uitvoeren. Als je deze goed, vlot en veilig uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling krijgen voor je echte rijexamen. 

Waarom een tussentijdse toets?

Na een tijdje autorijlessen genomen te hebben, kun je de auto goed beheersen en gaat alles een beetje automatisch. Je komt op een niveau waarbij je zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen op een goede en veilige manier. Op dit punt komt het rijexamen in zicht. Voor vele leerlingen is dit erg spannend. Mede daarom kiezen sommige leerlingen voor een tussentijdse toets. Dit is overigens niet altijd nodig, dit verschilt per leerling. Deze toets laat jou wennen aan een echte examensituatie. Wil je tips krijgen van de examinator of vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen tijdens het rijexamen? Dan is de tussentijdse toets misschien wel iets voor jou!

Hoe gaat de tussentijdse toets?

De tussentijdse toets begint met een kennismaking met de examinator van het CBR. Je krijgt een oproep formulier met daarop een regelnummer. Tijdens de kennismaking met de examinator zal er om een geldige legitimatie worden gevraagd en wordt er uitleg gegeven over de toets. Er zal onder andere worden aangegeven dat je een groot deel van de toets op aanwijzingen van de examinator zal rijden en een deel op navigatie. Ook zal er worden aangegeven dat er een aantal bijzondere verrichtingen uitgevoerd moeten worden. Bekijk onderstaande video voor duidelijke uitleg:

De examinator wil graag zien dat je op een vlotte, maar vooral veilige manier zelfstandig kunt rijden.

Wel of geen tussentijdse toets?

Een tussentijdse toets kan voor het rijexamen goed werken voor leerlingen, vooral omdat je weet hoe het ongeveer aan toe gaat en wat er precies wel/niet goed ging. Examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gehad, hebben meer kans van slagen op het rijexamen. Het slagingspercentage ligt na een tussentijdse toets rond de 57%. Bij leerlingen die geen tussentijdse toets hebben afgelegd, lag dat aantal rond de 43%. Om nou te zeggen dat deze toets echt nodig is, is niet altijd het geval. Vaak wordt dit besproken met de rijinstructeur, hij/zij kan jou het advies geven om het wel/niet te gaan doen. Uiteindelijk kun je zelf de keuze maken.

Wat zijn de voordelen?
  • Ervaren hoe een echte rijexamen wordt afgenomen
  • Zien hoe de examinator te werk gaat tijdens een rijexamen
  • Je kunt zien op welke punten je goed/minder scoort
  • Feedback ontvangen en tips voor de volgende keer
  • Bij een goede uitvoering van bijzondere verrichtingen, krijg je vrijstelling op je rijexamen.

Vanaf welke leeftijd kun je een tussentijdse toets doen?

Je kunt een tussentijdse toets doen vanaf 16,5 jaar. Als advies wordt er gegeven om de tussentijdse toets af te leggen als je ongeveer op de helft tot driekwart van je rijopleiding zit. Slaag je voor je 18e met je rijexamen? Dan moet je tot je 18e rijden met een coach naast je.

Een tussentijdse toets vraag je aan via je rijschool. De rijschoolhouder reserveert de toets bij het CBR. Voor de toets moet je minimaal 16,5 jaar zijn en het theorie-examen op zak hebben.