Tips voor veilig rijden bij mist en gladheid

Het is mistig en koud deze dagen en de komende maanden zal er ook veel gewaarschuwd worden voor gladheid op de wegen. Waar moet je op letten tijdens het rijden? Welke autolichten kun je het beste gebruiken? In dit artikel leest u hier meer over.

Afstand

Als de wegen weer glad worden, is het natuurlijk als eerst belangrijk om afstand te nemen van je medeweggebruikers. Wees daarbij alert en extra voorzichtig en trek rustig op bij het gas geven. Bij het drukken van het rempedaal is het belangrijk om dit rustig te doen en niet plots hard te gaan remmen. Hierdoor zou je kunnen gaan slippen, waardoor je de grip op het weg kunt verliezen.

Remafstand

Bij gladheid is de remafstand een stuk langer dan normaal. Ook als je winterbanden onder je auto hebt, is het van essentieel belang om hier rekening mee te houden. Het beste manier om te vertragen is om de motor af te remmen. Mocht de auto blijven slippen, is het goed om te remmen totdat de grip is hersteld. Het ABS zorgt er ook voor dat de auto bestuurbaar blijft. Op gladde wegen geven ze daarom ook als advies om altijd op één versnelling lager te rijden dan gewoonlijk.

Waar op letten voor veilig rijden in de mist?

Als je tijdens het rijden een zicht hebt van minder dan 200 meter, moet je de mistlampen aan de voorkant gebruiken. Een zicht van minder dan 200 meter kan voor komen bij mist, regen of sneeuw. Mocht het zicht verbeteren moeten de mistlampen uitgezet worden, omdat medeweggebruikers hier last van kunnen krijgen en zelfs verblinden.

Hoe zit dat met grootlicht?

Grootlicht is niet verboden, maar bij het aanzetten van grootlicht wordt het licht verspreid en gereflecteerd door de waterdruppels in het mist. Hierdoor kun je minder zien, waardoor het niet echt gunstig is voor jou als bestuurder.

Mistachterlichten mogen gebruikt worden wanneer het zicht minder dan 50 meter is door hevige sneeuw/mist. Je kunt dit inschatten door naar de hectometerpaaltjes langs de weg te kijken. Die staan namelijk precies 100 meter van elkaar. Bij regen is het verboden om mistachterlichten te gebruiken. Ook hier geldt hetzelfde als bij grootlicht, de reflectie kan bestuurders verblinden.

Wat ook een erg belangrijk punt is zijn de autoruiten van de auto. Deze moeten schoon zijn, want vieze autoruiten zorgen voor minder zicht en dus is het verstandig om de autoruiten goed schoon te hebben. Ook van binnenuit is dit belangrijk. Door dit te doen verlaag je de kans op condensvorming aan de binnenzijde. Condensvorming vermindert het zicht nog meer en dat wilt natuurlijk niemand.

Kortom: wees voorzicht en ga voorbereid de weg op

Is het glad? Wee dan extra voorzichtig tijdens het rijden. Ga de weg op met bovenstaande tips en kom veilig aan op je gewenste bestemming.

Deel dit artikel op: