Smartwatch om tijdens het rijden

Nu de smartwatch de Nederlandse markt heeft verovert, vragen mensen zich af of dit wel is toegestaan achter het stuur. Juristen hebben zich hierin verdiept vanwege het ontbreken van een officiële wetgeving rondom de smartwatch. Rijden met een smartwatch kan voor een fikse boete zorgen en in dit artikel lees je hier meer over.

Smartwatch

Een smartwatch is een nieuwe uitvinding (gadget) waarmee je alle functie van een smartphone om je pols kunt dragen. Het lijk veel op een horloge, maar hier kun je veel meer mee dan alleen klok kijken. Het is dus vooral een “slimme” horloge en hierbij gaat het om de technologische mogelijkheden die er nu zijn.

De smartwatch wordt niet gebruikt als vervanging voor je smartphone, maar meer als een extra mogelijkheid of uitbreiding. Wanneer je een appje, mail of telefoon krijgt, dan ontvang je hiervan een melding op je smartwatch. Je kunt er ook mee bellen. En dit maakt bellen tijdens het rijden opeens mogelijk, of toch niet..?

smartwatch

Verbod 

Het dragen van een telefoon is verboden als je aan het rijden bent. Dit geldt ook voor het klemmen tussen oor en schouder of bevestiging aan je pols. Dat laatste is dus het geval bij een smartwatch. Het is niet toegestaan om een telefoon of iets in die richting om je pols te dragen. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan in het verkeer en dit moet vermeden worden. Als je aan het rijden bent en je hebt je smartwatch om, zonder dat je het gebruikt, dan is dat ook niet toegestaan. Je bent dan in overtreding. Mocht je dit toch doen en je wordt er op gepakt, kun je een boete van maar liefst 230 euro verwachten exclusief administratiekosten.

Meningen verdeeld 

Het spreekt wel voor zich dat je niet tijdens het rijden gebruikt kunt maken van je smartwatch. Toch zijn de meningen erover verdeeld. Dit komt vooral omdat je alleen al voor het dragen een boete kunt krijgen. Dit terwijl je misschien niet de intentie had om het te gebruiken, maar wel gewoon om je pols had. Dit maakt het voor sommige erg lastig. Wat is jou mening hierover? Is dit terecht? Of toch een beetje overdreven als je het alleen om hebt tijdens het rijden, zonder het te gebruiken.

Deel dit artikel op: