Navigatiesysteem vs Smartphone

Vroeger, tot enkele jaren geleden was je verplicht om de navigatie van de desbetreffende autofabrikant af te nemen wilde je overal en altijd de weg terug kunnen vinden. Tegenwoordig heeft zo’n beetje iedereen een Smartphone en hebben veel auto’s de functie Apple CarPlay of Android Auto. Via Google Maps kun je dus op je gewenste bestemming komen, zonder gebruik van een navigatiesysteem.  Wanneer en wat kun je het beste gebruiken als navigatie in de auto? Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. In dit artikel lees je hier meer over.

Navigatiesysteem

Een navigatiesysteem (TomTom) is gemaakt om de auto te navigeren naar de gewenste bestemming. De navigatiesysteem is makkelijk in gebruik en gemak staat hierbij centraal. Een navigatiesysteem heeft een breed scherm, waardoor je gemakkelijk je route kan volgen. Een groot voordeel van een navigatiesysteem is dat de gebruiksduur van de batterij erg lang is in tegenstelling tot de batterij van een Smartphone. Veel nieuwe auto’s hebben ook een ingebouwde navigatiesysteem. Je kunt zelf ook altijd een losse navigatiesysteem kopen, met kabelverbinding.

Navigatiesyteem

Nadeel van een navigatiesysteem is dat je het op den duur moet gaan updaten, om het actueel te houden. De wegen blijven niet altijd hetzelfde, dus om een goede route te krijgen moet je zorgen voor een update.

Smartphone

Met behulp van een Smartphone kun je via Google Maps een route instellen. De grote voordeel van de navigatie hierin, is dat het altijd up to date is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over wegen die gesloten zijn of niet meer bereikbaar zijn. De app zorgt voor een automatische update. Een ander voordeel van de navigatie op een Smartphone is dat het sneller in gebruik is. Denk hierbij aan het opstarten van de navigatiesysteem en het invoeren van een adres.

Smartphone

Echter is er ook een nadeel aan de navigatie op een Smartphone. Op een Smartphone is er een beperkte weergave van de route. Er wordt bijvoorbeeld minder duidelijk aangegeven welke kant jij op moet. Daarnaast kun je tijdens het navigeren meldingen krijgen op je telefoon, of gebeld worden waardoor de app onderbroken kan worden. Dit zal de route kunnen verstoren, waardoor je niet op tijd op bestemming kunt komen.

Wat kies jij?

Welke van de twee opties kies jij? Als advies wordt gegeven om het systeem te gebruiken waar jij je het meest op je gemak voelt. Een navigatiesysteem is echt gemaakt om jouw auto te navigeren. Een Smartphone biedt dit als extra functie. Als je op lange reis gaat, is het misschien verstandig om je navigatiesysteem te gebruiken. Voor korte ritten zou een Smartphone eventueel een optie kunnen zijn. Houdt wel rekening met het feit dat de Smartphone goed in de houder zit en zet eventueel meldingen op stil, zodat je niet afgeleid wordt tijdens het rijden naar bestemming.

Deel dit artikel op: