Handgeschakelde auto of automaat: wat kies je?

Handgeschakelde auto’s lijken steeds meer verledentijd te worden. In het jaar 2019 werden ook voor het eerst meer automaat auto’s verkocht dan handgeschakelde auto’s. Ook rijscholen zien de vraag naar automaat rijles steeds sneller groeien, aldus het CBR.

Wat is een automaat auto?

Bij een automaat auto worden de versnellingen niet meer met de hand gedaan, maar gaat alles automatisch. Ook staat de motor van de auto niet stil bij het volledig hard remmen en blijft het gewoon stationair draaien. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij de speciale koppeling tussen de motor en versnellingsbak. Dit heeft een positieve effect op het feit dat de auto niet meer gaat uitvallen bij het loslaten van de rem. Bij een schakelauto is dat vaak wel het geval.

automaat

Voor- en nadelen automaat

Een automaat heeft meer aantal voordelen ten opzichte van een schakelauto. Zo is het autorijden voor sommige mensen prettiger en kun je meer ontspannen rijden tijdens de files. Ook heb je geen last van de hellingproef, omdat de auto automatisch rijdt bij het loslaten van de rem. Het grote nadeel is echter dat het lastig kan zijn om in een schakelauto te rijden na lang in een automaat te hebben gereden. Daarnaast is een automaat auto duurder dan een schakelauto en is het aanbod nog niet zo groot, maar de verwachting is dat dit in de toekomst zal afnemen doordat de vraag naar automaten in Europa stijgt, waardoor de prijs zal gaan dalen.

Verschillen tussen schakel/automaat

Als we kijken naar de grote verschillen tussen schakel en automaat, dan zijn dat:

  • Bij een automaat hoef je niet te koppelen, omdat het schakelen automatisch gaat. Je hoeft daarom alleen je rechtervoet te gebruiken tijdens het autorijden.
  • Bij een automaat gaat de auto automatisch rustig optrekken bij het loslaten van de rem. Bij een schakelauto valt de auto vaak uit.
  • De versnellingspook is vervangen door een bedieningspaneel. Deze kun je in verschillende standen zetten, zoals rijden, parkeerstand, in zijn vrij of achteruit.

Verdwijnt de schakelauto van de markt?

Met een handgeschakelde auto ben je meer bezig met autorijden. Je concentratie is wat hoger en je hebt minder ruimte voor afleiding. Voor een ervaren schakelrijder kan dit overigens minder als een last ervaren dan iemand die net zijn rijbewijs heeft gehaald en nog moet wennen aan het schakelen/koppelen. Het is nog onduidelijk of de schakelauto in de toekomst zal verdwijnen, maar de verwachting is dat er steeds meer automaat auto’s op de markt komen.

schakel

Mooie toekomst automaat

Auto’s worden steeds slimmer en bepaald de elektronica steeds meer voor niet alleen de motor, maar ook de transmissie. Automaten kunnen ideaal zijn en de technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat het steeds aantrekkelijker wordt. De verkoopcijfers zijn de laatste jaren ook gestegen en de kosten worden steeds lager, vanwege de groei in vraag naar automaten. Dit in combinatie met het gemak tijdens het rijden, is voor vele mensen een interessante opties in de keus voor welke auto je gaat kopen.

Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk draait de keuze vaak om de persoon zelf. Welke gevoel je bij een auto hebt en of jij het fijner vindt om te schakel i.p.v. automatische versnelling. Alhoewel het aanbod van handgeschakelde auto’s groter is, zijn automaten flink in opkomst.

Wil je automaat rijles nemen? Dat kan bij Autorijschool Rijtechnologie! Lees hier meer over automaat rijles of neem gerust contact met ons op.

Deel dit artikel op: