CBR wil goedkeuring van twee rijscholen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wil het voor kandidaten moeilijker maken om te mogen afrijden. Dit met als doel om de slagingskans te verhogen van de kandidaten. Uiteindelijk zou dit een positieve effect kunnen hebben op de lange wachttijden bij het CBR.

Twee rijscholen

Twee rijscholen zouden dus in de toekomst hun goedkeuring moeten geven voordat een leerling rijexamen mag doen. CBR-directeur Alexander Pechthold heeft hier meer over verteld tijdens zijn interview met de Telegraaf. In het interview kwam onder andere naar voren dat er per jaar zo’n drieduizend examens worden afgebroken, omdat de examenkandidaat te gevaarlijk zou rijden. Mede daarom wil het CBR een tweede rijschool die de rijvaardigheid beoordeeld. Indien deze wordt goedgekeurd, mag de leerling het examen afleggen.

Lange wachttijden

Tijdens de eerdere Lockdown in ons land waarin alle examens stilgelegd moesten worden, ontstonden er grote achterstanden en lange wachttijden. Deze achterstanden moeten zien ingehaald te worden. Het CBR had eerder aan rijscholen al voorgelegd om leerlingen pas examen te laten doen als ze daar echt klaar voor zijn. Dit zodat de lange wachttijden worden verkort, want er zijn momenteel een heleboel kandidaten die zitten te wachten op een examenplek. Als de slagingskans wordt verhoogd, halen leerlingen eerder hun rijbewijs, waardoor je dus geen herexamen hoeft te doen. Dit heeft een positieve invloed op de wachtrijen en de tijd voor anderen om te wachten op een examen. 

CBR wil kwaliteit verbeteren

CBR heeft als doel om de kwaliteit in de rijscholenbranche te verbeteren. Niet alle rijscholen zijn met deze nieuwe regel overigens eens. Volgens sommige rijscholen kan het probleem bij de bron worden aangepakt, als je kijkt naar waar de drieduizend rijexamens per jaar worden afgebroken. Het CBR wil dit plan zo snel mogelijk gaan invoeren en voor deze maatregel is er geen politiek besluit voor nodig. Momenteel draaien ze al een pilot mee en het is afwachten wanneer deze regel daadwerkelijk van toepassing is.

rijscholen

Vragen over ons als rijschool? Neem gerust contact met ons op.

Deel dit artikel op: