Bandenprofiel is een belangrijk onderdeel van de auto. Tijdens het rijden zorgen de autobanden voor grip op het wegdek. Het is daarom belangrijk om regelmatig de profieldiepte van de banden te controleren. Hoe kun je dat doen, de profieldiepte van de banden meten? In dit artikel lees je hier meer over en geven we je tips om dit zelf te doen.

Minimale bandenprofiel

Een goede bandenprofiel zorgt voor voldoende grip op het wegdek. Ook zorgt het ervoor dat water beter wordt afgevoerd en dit verkleint de kans op aquaplaning.

Het wettelijke minimum van de profieldiepte van banden voor zomerbanden en 4-seizoensbanden mag niet minder dan 1,6 mm zijn. Een lager profiel wordt niet APK gekeurd. Ook kan dit voor een boete zorgen. Bij nieuwe banden is de gemiddelde profieldiepte ongeveer 7,5 mm. Vaak wordt er geadviseerd om bij 2 mm profiel de banden te vervangen.

Winterbanden

Bij nieuwe winterbanden is het bandenprofiel ongeveer 9 mm. Voor de winter zijn de bandenprofielen extra belangrijk door de koude dagen. Hierbij wordt dan ook geadviseerd om te vervangen bij 4 mm. 4 mm is dan ook het minimum voor winterbanden.

Hoe kun je de profieldiepte meten?

Er zijn meerdere manieren om de profieldiepte te meten. Je zou dit kunnen doen bij een garage. Vaak doen zij dit met een profieldieptemeter. Maar je kunt dit ook zelf doen met een 1 euro munt. Zet de munt tussen de groeven van je band. Is het gouden randje van de munt nog zichtbaar? Dan is de band aan vervanging toe. Bij winterbanden kun je precies hetzelfde doen, maar dan met een 2 euro munt. Hierbij mag de zilveren buitenrand niet uit de groeven steken.

Bekijk onderstaande video voor meer uitleg: 


Slijtage aan de banden

Slijtage aan de autobanden kun je moeilijk tegen gaan, maar met onderstaande tips helpen we je een stuk verder.

  • Controleer de bandenspanning regelmatig. Dit heeft invloed op het verbruik van je auto en de kans op een klapband.
  • Let op je snelheid. Niet onnodig hard rijden en remmen. 
  • Zorg ervoor dat de autobanden goed uitgelijnd en in balans zijn.
  • Kies altijd voor de juiste banden en houdt rekening met zomer/winterbanden in bepaalde landen tijdens de wintersport.