Tijdens de winter kan het veel gaan sneeuwen. De wegen zijn glad en liggen onder de sneeuw. Het is daarom belangrijk om veilig de weg op te gaan, om ongelukken te voorkomen. In dit artikel lees je tips voor veilig autorijden in de winter. 

Ga voorbereid de weg op

Het is belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan in de winter. Het is belangrijk om goed te zien en gezien te worden. Controleer of alle verlichtingen in orde zijn en zorg voor een reservelampenset. Zorg er ook voor dat je startkabels bij de hand hebt voor het geval je die nodig hebt. De accu van een auto kan in koude dagen soms moeite hebben met opstarten. Tot slot is het goed om de gevarendriehoek en veiligheidshesje in de auto te hebben, voor het geval dat nodig is. 

Creëer goed zicht

Voordat je gaat rijden is het belangrijk om alle ruiten vrij van sneeuw en ijs te maken. Om tijd in de ochtend te besparen is het handig om de avond ervoor jouw voorruit af te dekken met een doek. Dit zodat de voorruit niet gaat vriezen in de ochtend en dat je in de ochtend moet gaan lopen krabben. Controleer ook jouw ruitenvloeistof en vul deze indien nodig bij. Voordat je gaat rijden, kijk dan ook even of de ruitenwissers goed werken en niet zijn vastgevroren. Dit kan voorkomen worden door er iets tussen te zetten, zoals een stuk karton of iets soortgelijks.

Winterbanden

In veel landen zijn winterbanden verplicht gedurende de wintermaanden. Zomerbanden zijn minder geschikt in de winter. Dit komt doordat het rubber van de banden harder wordt door de kou en hierdoor dus de remweg langer wordt. Dit kan gevaarlijk zijn voor rijden in sneeuw. Winterbanden hebben in tegenstelling tot zomerbanden een rubbersamenstelling die langer zacht blijft bij koude temperaturen. Een winterband heeft bij een snelheid van 50 km per uur een remweg van 32 meter, terwijl een zomerband 63 meter heeft. Hier zit dus een behoorlijk verschil in. Verder is het ook belangrijk om jouw bandenspanning regelmatig te controleren en zo nodig de banden te vervangen.

Meer over zomer/winterbanden 

Startproblemen

Accu’s krijgen het zwaar voor hun kiezen tijdens de winter. Het meest voorkomende probleem is toch wel een lege accu. Let hier vooral goed op. De levensduur van een accu bedraagt zo’n 4 jaar. Controleer ook regelmatig of je niks aan hebt staan. Wanneer je de auto hebt gestart, is het beter om meteen rustig weg te rijden. Dus niet eerst de auto starten en dan jouw ruiten schoonmaken. Doe dit eerst en start dan pas de auto op.

Rustig optrekken

Om veilig door de sneeuw te rijden is het belangrijk om jouw rijgedrag aan te passen. Hierbij wordt er geadviseerd om rustig op te trekken. Als je te veel gas geeft op een laag sneeuw, kunnen jouw banden slippen en wellicht vast komen te zitten. Door rustig op te trekken verklein je de kans op slipgevaar. Je kan wegrijden in z’n twee en niet te veel gas geven. Wees gewoon extra voorzichtig als het glad is en pas je snelheid aan de huidige weersomstandigheden.

Vooruit denken

Als er veel sneeuw ligt en het is glad, probeer dan vooruit te denken tijdens het rijden. Door vooruit te denken/kijken houd je rekening met toekomstige verkeerssituaties. Hierdoor houd je een ruimere afstand met de tegenliggers. Door dit goed in te schatten voorkom je gevaarlijke verkeerssituaties.

Voldoende afstand houden

Bij gladheid en veel sneeuw is het erg belangrijk om voldoende afstand te houden met de tegenliggers. Gladheid verlengt immers jouw remweg. Door meer afstand te hebben, kun je beter reageren. Ga dus nooit bumperkleven als het glad is. De kans is groot dat het dan mis kan gaan.

Bevriezen

Behalve ruiten kunnen ook deuren bevriezen. Smeer daarom deurrubbers preventief in met een speciaal middel of met talkpoeder. Zet de auto niet op de handrem, want ook die kan vastvriezen. Het is beter om de auto in de P-stand of de eerste versnelling te zetten bij strenge vorst. Een bevroren handrem kun je proberen net iets verder aan te trekken, zodat het ijs breekt. Mocht dat niet lukken, laat de auto dan even stationair draaien. De remleidingen worden dan warmer en het ijs zal dan smelten.

Als het glad is moet je gewoon extra alert zijn tijdens het rijden. Je voorkomt zo ongelukken. Winterbanden helpen u wel, maar u moet niet denken dat de kans op slippen afneemt. Te hard rijden met gladheid zorgt voor extreem gevaar, ondanks de verkorte remweg. Kortom, wees gewoon alert, rij extra voorzichtig en probeer je aandacht bij het verkeer te houden!