Rijles in elektrische auto’s

Elektrische auto’s zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Wanneer je tijdens het rijden om je heen kijkt, zie je steeds meer nieuwe varianten van elektrische auto’s. Niet elke rijschool biedt de mogelijkheid om in een elektrische auto rijles te nemen. Dit terwijl een elektrische auto vele voordelen heeft. Rijles in een elektrische auto is een manier om op een duurzame, maar vooral milieuvriendelijke manier jouw rijbewijs te halen. Wat zijn de voor- en nadelen van rijles in een elektrische auto? In dit artikel lees je hier meer over.

Elektrische rijden

Een elektrische auto heeft veel rijgemak. De meeste elektrische auto’s zijn ook automaat, waardoor je dus niet hoeft te schakelen. Hierdoor kun je je volledig focussen op de weg en het verkeer. Een automaat als rijlesauto wordt steeds vaker gebruikt. Ook wij bij Autorijschool Rijtechnologie bieden de mogelijkheid om automaat rijles te nemen. Het enige nadeel hierbij is dat je met een automaat rijbewijs nooit in een handgeschakelde auto mag rijden. 

Een elektrische auto heeft geen versnellingspook en geen koppelingspedaal. Daarom mag je met een automaat rijbewijs in een elektrische auto rijden. Hierdoor denken veel mensen dat een elektrische auto een automaat is. Maar een elektrische auto heeft een enkel vaste overbrenging en geen versnellingsbak.

Toekomst

De kans is groot dat in de toekomst rijles in een elektrische auto standaard wordt. Het is beter voor het milieu om te rijden op stroom. Tevens stoten elektrische auto’s veel minder slechte stoffen uit. De verwachting is dan ook dat dit de komende jaren steeds meer “normaal” wordt onder rijscholen.

Rijbewijs voor elektrische auto’s

Voor zowel het rijden in een auto met automaat als in een elektrische auto heb je minimaal een rijbewijs B met automaat aantekening nodig. Natuurlijk mag je ook in beide auto’s rijden als je een rijbewijs B hebt waarmee je ook in handgeschakelde auto’s mag rijden. In Nederland is een automaat rijbewijs lange tijd niet zo populair geweest. De laatste jaren is dit veranderd en de vraag stijgt. Een automaat rijbewijs werd in het verleden alleen aangeraden voor mensen die moeite hebben met schakelen, door de opkomst van het elektrisch rijden komen er steeds meer auto’s op de weg waarin je niet hoeft te schakelen. Hierin liggen voor vele mensen het gemak tijdens het rijden centraal.

Elektrische autorijles is vooral aantrekkelijk voor:

  • Mensen die toekomstgericht zijn.
  • Mensen die bewust leven en aan het milieu denken.
  • Mensen die elektrische auto’s fijner vinden om te rijden.
  • Mensen die in een drukke stad wonen, met veel laadpunten.

Deel dit artikel op: