Pech onderweg, wat nu?

Het kan iedereen overkomen, pech onderweg. Dit kan op elk soort weg gebeuren, langs de snelweg, op de autoweg of ergens midden in een dorp. Als je autopech hebt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het is daarom belangrijk om goed te handelen in zulke situaties. Je auto wilt niet meer starten of je hebt een lekke band, maar wat zijn nou de meest voorkomende autopech situaties en hoe voorkom je deze?

Auto start niet meer

Je stapt je auto in en de auto wilt niet meer starten. Dit is wel de meest vervelende situatie, vooral als het niet goed uitkomt en je snel ergens moet zijn. Als de motor kapot is gaat je auto echt niet meer aan. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je auto regelmatig te laten controleren. Als je hier op tijd achter komt, kun je er op tijd iets aan doen. Dit allemaal om niet ergens vast te komen zitten met een defecte motor.

Lege accu

Als je accu leeg is wil je auto niet meer starten. Controleer daarom altijd als je de auto uitstapt of je alle verlichtingen uit hebt staan. In de winterse dagen, wanneer het erg koud is komt dit soort autopech ook voor doordat je accu leeg is door de hevige kou. Zorg er daarom voor dat je altijd startkabel bij de hand hebt, voor het geval dat.

Lekke band

Met een lekke band doorrijden is erg gevaarlijk, dus doe dat ook echt nooit. Mocht je merken dat je band lek is, zet je auto dan op een veilige plek langs de kant. Om dit te voorkomen is het goed om ook regelmatig je banden te controleren op bandenspanning. Zorg er ook voor dat je een reserveband bij de hand hebt in de bagageruimte. Deze zou van pas kunnen komen.

Veiligheid

Het allerbelangrijkste bij pech onderweg is je eigen veiligheid en die van een ander. Het kan je zomaar gebeuren dat je auto niet meer verder kan rijden en plots ermee stopt. In dit soort situaties is het belangrijk dat je bewust bent van het verkeer om je heen.

Rem voorzichtig en kijk goed in de spiegels. Laat de auto voorzichtig uitrijden, gebruik de alarmlichten zodat mensen op de hoogte zijn dat er iets mis is en rij vervolgens rustig na de kant. Dit kan een berm zijn, maar ook een vluchtstrook. Bij stilstand stap je aan de rechterkant uit. Plaats vervolgens de gevaren driehoek op 30 meter achter de auto. En wacht vervolgens rustig af achter de vangrail of ver genoeg in de berm.

Pechhulp

Wanneer je bovengenoemde stappen hebt uitgevoerd, is het tijd om je pechhulpverlener in te schakelen. Afhankelijk van het bedrijf waar je lid bent, kun je zien hoe je het beste contact op kunt nemen. Het is erg belangrijk dat je een duidelijke beschrijving geeft van de situatie. Hierbij is de locatie erg belangrijk. Dit wordt natuurlijk altijd gevraagd, zodat ze z.s.m. kunnen komen. Verder moet je het kenteken van je auto doorgeven. Op basis van deze punten sturen ze vervolgens hulp. Indien nodig wordt er een vervangend vervoer geregeld. Denk erom bij dit soort situaties: veiligheid op een!

Lees meer over pech onderweg of neem voor vragen contact met ons op!

Deel dit artikel op: