Dashboardlampjes: wat betekenen ze nou eigenlijk?

Als er opeens een dashboardlampje gaat branden in je auto, wil je natuurlijk wel meteen weten wat dit precies betekent en wat je het beste kunt doen. Er zijn vele verschillende soorten dashboardlampjes in een auto. Dit maakt het voor sommige best lastig. In dit artikel vertellen we je meer over deze dashboardlampjes.

Soorten dashboardlampjes

Er zijn verschillende kleuren lampjes in een auto. Zo kan er een rode, gele, oranje of groene lampje gaan branden in een auto. De rode lampje geeft aan dat er onmiddellijk actie moet worden uitgevoerd. Hierbij moet je dus niet verder gaan doorrijden. De gele/oranje lampje geeft een signaal af van dat je de auto snel moet controleren op desbetreffende onderdeel van de auto. De groene lampje geeft aan dat er iets is ingeschakeld en dat deze goed werkt. Bij het opstarten van je auto kan het zo zijn dat er een aantal lampjes gaan branden, dit is geen reden tot paniek en is gewoon normaal. Zo kun je ook zien of alles goed werkt.

Overzicht dashboardlampjes

Wat als ik gewoon doorrijd?

Mocht je toch besluiten om door te rijden wanneer er een lampje brand, dan moet je rekening houden met het feit dat je de veiligheid van u en een ander in gevaar kunt brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de remmen van je auto die niet meer goed werken, dit kan erg gevaarlijk zijn. Daarnaast is de kans op blijvende schade aan uw auto erg groot. De reparatie hiervan zou dus veel kunnen gaan kosten. Sommige problemen kunnen ook snel worden opgelost. Wees verstandig en rijd nooit door met een brandend rood dashboardlampje.

Kan ik het zelf oplossen?

Bij een brandend lampje kun je de auto natuurlijk altijd naar de garage brengen. De kans is wel groot dat er een hoge rekening komt. In sommige gevallen hoeft u niet eens perse naar de garage. U kunt het dan zelf oplossen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

  • Het bijvullen van de motorolie
  • Koelvloeistof
  • Ruitenwissersvloeistof

Voor het bijvullen van bovenstaande onderdelen kunt u gemakkelijk gebruik maken van een trechter, zodat u het goed bijvult. De vloeistoffen kunt u zelf ergens bestellen of kopen.

Deel dit artikel op: