CBR: slagingspercentage van rijscholen moet omhoog

Volgens het CBR moet het gemiddelde slagingspercentage voor het rijexamen omhoog gaan van 50 naar 54 procent. Het CBR wilt dit graag hebben voor eind mei anders schrappen ze mogelijk tijdelijk de tussentijdse toets en het examen voor faalangst. Ook kan in dat geval het examenleeftijd omhoog gaan van 17 naar 18 jaar. Met deze maatregel hoopt het rijvaardigheidsbureau de wachtlijsten voor het praktijkexamen op te lossen.

Betere voorbereiding

Het CBR heeft de dringende oproep aan rijscholen om hun leerlingen beter voor te breiden op het praktijkexamen. Dit met als doel om het aantal herexamens te laten dalen en de wachtlijsten te verkorten. Met een goede voorbereiding is de kans groter dat ze het praktijkexamen in één keer halen.

Jaarlijks wordt er bij het CBR zo’n anderhalf miljoen examen afgenomen. Door de Lockdown zijn er een enorm aantal examens geannuleerd. Deze krijgen voorrang bij het opnieuw inplannen van een nieuwe examen. Om deze achterstand te beperken is het van belang dat leerlingen in één keer slagen. Ook komt dit natuurlijk het slagingspercentage van de rijscholen ten goede.

Gemiddelde slagingspercentage

Het huidige gemiddelde slagingspercentage voor het praktijkexamen van auto ligt op 50 procent. Als deze stijgt met 10 procent scheelt dat maar liefst 80.000 examens op jaarbasis. Voor eind mei heeft CBR als doel gesteld om minimaal 54 procent te halen. Dat is dus 4 procent meer dan afgelopen jaar. Verder zijn ze achter de schermen druk bezig met een plan om dit aantal in de toekomst naar 60 procent te brengen.

Wat als het niet lukt?

Mocht het niet lukken om dit te behalen heeft het CBR de volgende maatregelen in gedachten. Zo willen ze tijdelijk geen tussentijdse toetsen en faalangstexamens meer aanbieden. Daarnaast willen ze ook misschien tijdelijk het examenleeftijd verhogen naar 18 jaar.

Bij het stopzetten van de tussentijdse toets scheelt dit volgens het CBR 80.000 examens per jaar. Het reserveringstermijn wordt dan ook korter. Momenteel ligt dit aantal op 20 weken, door de achterstand is dit dus langer geworden.

Theorie-examens

Het praktijkexamens zijn weer rustig van start gegaan. Het theorie-examen echter nog niet. Hiervoor heerst er nog een onduidelijkheid bij rijscholen. Dit komt doordat dit klassikaal gebeurt en de praktijkexamen één op één is. Rijscholen willen graag dat ook deze worden hervat, omdat veel leerlingen de rijlessen uitstellen. Hierdoor hebben sommige rijscholen geen volle agenda. Het is dus nog even afwachten hoe dit verder verloopt.

Deel dit artikel op: